De Biologische Varkenshouders

 

 

De Vereniging van Biologische Varkenshouders is trots op haar boeren en boerinnen, die elke dag weer klaarstaan om hun varkens zo goed mogelijk te verzorgen.

Zij doen dit met liefde voor hun vak.

Vanaf het begin tot het einde met respect voor hun biologische varkens en de natuur.

 

Onder onze leden is er een grote variatie aan bedrijven, er zijn bedrijven die gesloten zijn, dit houd in dat ze vanaf het prille begin van de bevruchting tot aan het einde van het leven van een biologisch vleesvarken, de biologische varkens op hun eigen bedrijf hebben.

Daarnaast zijn er bedrijven die de biologische biggen van ongeveer 25 kilo kopen van een bedrijf met biologische zeugen, (zo heten de moeders van de biggen) en deze verder verzorgen tot een slachtrijp biologisch vleesvarken.

Maar ook varkenshouders die zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn, door een groot gedeelte van het voedsel voor de biologische varkens zelf te telen.

 Verbrede landbouw

De meeste van onze biologische varkenshouders passen verbrede landbouw toe op hun bedrijf, hierbij kun je denken aan het opwekken van duurzame energie door zonnepanelen, het aanleggen van paddenpoelen, windsingels, akkerranden of voedselbossen om zo de diversiteit te vergroten en een schuilplaats te bieden aan allerlei dieren en insecten.

Het begeleiden van mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt,  het aanbieden van verschillende vormen van educatie of ze hebben een boerderijwinkel.

 

Graag delen onze biologische varkenshouders hun verhaal met jullie: