Onze biologische varkenshouders 

biologische varkens/ biologische varkenshouders/ stro/ eerlijke landbouw

Onder onze leden is er een grote variëteit aan bedrijven.

Zo zijn er bedrijven die gesloten zijn, dit houd in dat ze vanaf het prille begin van de bevruchting tot aan het einde van het leven van een biologisch vleesvarken, de biologische varkens op hun eigen bedrijf hebben.

Daarnaast zijn er bedrijven die de biologische biggen van ongeveer 25 kilo kopen van een bedrijf met biologische zeugen, (zo heten de moeders van de biggen) en deze verder verzorgen tot een slachtrijp biologisch vleesvarken.

Een aantal van onze biologische varkensboeren verwerken hun eigen geteelde graan voor het voedsel voor hun varkens, weer andere verwerken diverse soorten reststromen uit onze voedselindustrie.

 

De Vereniging van Biologische Varkenshouders is trots op haar boeren en boerinnen, die elke dag weer klaarstaan om hun varkens zo goed mogelijk te verzorgen.

Zij doen dit met liefde voor hun vak.

Vanaf het begin tot het einde met respect voor hun biologische varkens, de natuur en de biodiversiteit.

Onze biologische varkens krijgen de tijd en de ruimte om te groeien en hun natuurlijke gedrag te vertonen, zo kunnen ze onbeperkt naar buiten, liggen binnen in het stro, krijgen alleen biologisch voer en behouden natuurlijk hun mooie krulstaart.

Alle facetten van de  biologische varkenshouderij worden gecontroleerd door Skal biocontrole, zo creëren wij de hoogste welzijnseisen aan huisvesting, voeding en stro voor onze varkens

 

biologische varkens/ boerdrijcamping/ achrarisch natuur beheer/ biodiversiteit

Multifunctionele en verbrede landbouw

De meeste van onze biologische varkenshouders passen multifunctionele of verbrede landbouw toe op hun bedrijf, hierbij kun je denken aan het opwekken van duurzame energie door zonnepanelen, het aanleggen van paddenpoelen, wildsingels, akkerranden of voedselbossen om zo de diversiteit te vergroten en een schuilplaats te bieden aan allerlei dieren en insecten.

Het begeleiden van mensen met een zorgvraag of mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, het aanbieden van verschillende vormen van educatie of er is een leuke boerderijwinkel op hun erf te vinden.

Graag delen onze biologische varkenshouders hun verhaal met jullie:

boerdrijeducatie, lerenbijdeboer, biologische varkens, boerderij,